BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Nadziewana rolada z boczku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przedstawiam dzisiaj przepis na niesamowita ,smaczną wędlinkę. Wystarczy kawałek dobrego chudego świeżego boczku do tego pyszny farsz i smakowita wędlinka na chleb i nie tylko gotowa.

Nadziewana rolada z boczku Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Nadziewana rolada z boczku

 

 

 

  • dodatkowo ;
  • olej 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Nadziewana rolada z boczku
Kawałek świeżego boczek po umyciu i osuszeniu natrzeć pieprzem i solą. Następnie boczek odłożyć w chłodne miejsce na około 1 godzinę.

Część białą pora z kawałkiem zielonej części pokroić w plasterki. Grzyby po rozmrożeniu odsączyć z nadmiaru wody, a następnie podsmażyć na maśle. Dodać pokrojonego pora, chwilkę podsmażyć i wystudzić. Jeżeli będą to pieczarki to oczyścić, pokroić w półplasterki i również podsmażyć.

Podsmażone, wystudzone grzyby dodać do mięsa mielonego. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę do połączenia wszystkich składników.

Przygotowany boczek posmarować farszem. Na środek rozłożyć jeszcze trochę pokrojonego w plastry pora.

Zwinąć w roladę, obwiązać nicią masarską.

Tak przygotowaną roladę nasmarować oliwą, obsypać ziołami.

Włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku około 90 - 100 minut, polewając wytworzonym sosem a w razie potrzeby letnią wodą.

Po upieczeniu i wystudzeniu zdjąć nitkę a roladę pokroić w plastry.

Rada;

Boczek świeży ,chudy najlepiej nie za gruby. Boczek ma być bez skry. Zioła można użyć takie jak kto lubi. Czas przygotowania 60 minut + czas marynowania + czas pieczenia
Nadziewana rolada z boczku
Boczek po oczyszczeniu i osuszeniu natrzeć przyprawami
Nadziewana rolada z boczku
Podsmażone wystudzone grzyby z porem dodać do mięsa mielonego, dodać pozostałe składniki ,dokładnie wymieszać
Nadziewana rolada z boczku
Przygotowany farsz rozłożyć na przygotowanym boczku rozłożyć plasterki pora
Nadziewana rolada z boczku
Zwinąć w roladę obwiązać nitką, nasmarować oliwą, obsypać ziołami
Nadziewana rolada z boczku
Piec w nagrzanym piekarniku około 90 minut
Nadziewana rolada z boczku
Po upieczeniu i wystudzeniu zdjąć nitkę a roladę pokroić w plastry