Sposób przygotowania:
Nadziewana rolada z boczku
Kawałek świeżego boczek po umyciu i osuszeniu natrzeć pieprzem i solą. Następnie boczek odłożyć w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
Część białą pora z kawałkiem zielonej części pokroić w plasterki. Grzyby po rozmrożeniu odsączyć z nadmiaru wody, a następnie podsmażyć na maśle. Dodać pokrojonego pora, chwilkę podsmażyć i wystudzić. Jeżeli będą to pieczarki to oczyścić, pokroić w półplasterki i również podsmażyć.
Podsmażone, wystudzone grzyby dodać do mięsa mielonego. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę do połączenia wszystkich składników.
Przygotowany boczek posmarować farszem. Na środek rozłożyć jeszcze trochę pokrojonego w plastry pora.
Zwinąć w roladę, obwiązać nicią masarską.
Tak przygotowaną roladę nasmarować oliwą, obsypać ziołami.
Włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku około 90 - 100 minut, polewając wytworzonym sosem a w razie potrzeby letnią wodą.
Po upieczeniu i wystudzeniu zdjąć nitkę a roladę pokroić w plastry.
Rada;
Boczek świeży ,chudy najlepiej nie za gruby. Boczek ma być bez skry. Zioła można użyć takie jak kto lubi. Czas przygotowania 60 minut + czas marynowania + czas pieczenia
Część białą pora z kawałkiem zielonej części pokroić w plasterki. Grzyby po rozmrożeniu odsączyć z nadmiaru wody, a następnie podsmażyć na maśle. Dodać pokrojonego pora, chwilkę podsmażyć i wystudzić. Jeżeli będą to pieczarki to oczyścić, pokroić w półplasterki i również podsmażyć.
Podsmażone, wystudzone grzyby dodać do mięsa mielonego. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę do połączenia wszystkich składników.
Przygotowany boczek posmarować farszem. Na środek rozłożyć jeszcze trochę pokrojonego w plastry pora.
Zwinąć w roladę, obwiązać nicią masarską.
Tak przygotowaną roladę nasmarować oliwą, obsypać ziołami.
Włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku około 90 - 100 minut, polewając wytworzonym sosem a w razie potrzeby letnią wodą.
Po upieczeniu i wystudzeniu zdjąć nitkę a roladę pokroić w plastry.
Rada;
Boczek świeży ,chudy najlepiej nie za gruby. Boczek ma być bez skry. Zioła można użyć takie jak kto lubi. Czas przygotowania 60 minut + czas marynowania + czas pieczenia
ciasteczka
BozenaMatuszczyk
Dziękuje za miły komentarz.;)