BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Świąteczne koszyczki z łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje świąteczne koszyczki to fajna, smaczna przystawka na świąteczny stół i nie tylko. Koszyczki są trochę pracochłonne, gdyż trzeba uważać przy wycinaniu aby jajka się nie rozleciały, ale efekt sami widzicie jest wart poświęconej pracy.

Świąteczne koszyczki z łososiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczne koszyczki z łososiem

 

  • jajka 5,
  • szynka konserwowa 100 g,
  • majonez 2 łyżki,
  • musztarda 1 łyżka,
  • chrzan tarty 1 łyżka,
  • łosoś wędzony ( u mnie brzuszki),
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek zielony,
  • cebulka zielona,

Sposób przygotowania:

Świąteczne koszyczki z łososiem
Jajka ugotować na twardo, następnie przepłukać zimną wodą, wystudzić i obrać ze skorupki. Każde jajko ustawić w pionie, następnie zrobić z góry i z boku z obu stron jajka nacięcia tak samo, aby wyszedł nam koszyczek.

Delikatnie wyjmować żółtko, wyciąć trochę białka od środka, ściąć trochę spód jajka, by koszyczek mógł stać.

Żółtka oraz odcięte białka rozdrobnić widelcem podzielić na 2 części każdą włożyć do osobnej miseczki.

Do jednych dodać posiekanego łososia, chrzan, musztardę oraz majonez doprawić pieprzem i solą i wymieszać.

Do drugiej części dodać chrzan, majonez musztardę oraz drobno posiekaną szynkę konserwową. Całość doprawić i wymieszać. Farszem napełnić przygotowane koszyczki.

Szynkę pociąć na wąskie paseczki i zwinąć w ruloniki.

Ruloniki z szynki umieścić w koszyczkach z farszem ze szynką, ozdobić koperkiem zielonym.

Do koszyczków z farszem z łososia włożyć kawałki łososia i również ozdobić koperkiem zielonym.

Koszyczki ułożyć na półmisku z posiekaną drobno cebulką zieloną oraz z pokruszonym żółtkiem.

Smacznego.
Świąteczne koszyczki z łososiem
Jajka ugotować, po ugotowaniu przepłukać zimną wodą a następnie obrać ze skorupki
Świąteczne koszyczki z łososiem
Po obraniu ponacinać jednakowo i wyjąc żółtko
Świąteczne koszyczki z łososiem
Żółtka i odcięte białko rozgnieść widelcem, podzielić na 2 części dodać pozostałe składniki ,wymieszać