cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Francuskie torciki z dżemem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne i bardzo łatwe do przygotowania i ciastka francuskie z sezonowymi owocami

Francuskie torciki  z dżemem  i owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Francuskie torciki z dżemem i owocami

 

  • /ilości owoców i dżemu dowolne w zależności od własnego uznania /
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • truskawki/3 szt.na jedno ciastko/
  • czereśnie /5 szt na jedno ciastko/
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego/ niskosłodzony domowy/
  • kilka łyżek dżemu czereśniowego / niskosłodzony domowy/
  • żelatyna w sprayu

Sposób przygotowania:

Francuskie torciki z dżemem i owocami
Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na stolnicy i wykroić krążki, którymi wyłożyć foremki do pieczenia tartaletek. Krążki powinny być trochę większe niż obwód foremki. Ciasto gęsto ponakłuwać. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika /200 st.C/ i piec ok.10-15 min. Gotowe ciastka przestudzić. Owoce umyć, obrać, truskawki pokroić na 4 części , a czereśnie na połowę usuwając pestkę. Wgłębienie każdego ciastka wypełnić niewielką ilością dżemu /część truskawkowym, część czereśniowym /,a następnie na wierzchu ułożyć ozdobnie odpowiednio do smaku dżemu owoce . Gotowym spayem żelującym spryskać owoce . Zamiast sprayu można użyć tężejącej galaretki lub bezbarwnego roztworu żelatyny i delikatnie posmarować owoce pędzelkiem. Dżem można zastąpić dowolnym kremem lub bitą śmietaną.
Francuskie torciki  z dżemem  i owocami
Torciki z ciasta francuskiego i truskawek.
Francuskie torciki  z dżemem  i owocami
Aby owoce miały ładny i świeży wygląd można je spryskać żelem w sprayu lub posmarować tężejącą galaretką.