Sposób przygotowania:
Francuskie torciki z dżemem i owocami
Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na stolnicy i wykroić krążki, którymi wyłożyć foremki do pieczenia tartaletek. Krążki powinny być trochę większe niż obwód foremki. Ciasto gęsto ponakłuwać. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika /200 st.C/ i piec ok.10-15 min. Gotowe ciastka przestudzić. Owoce umyć, obrać, truskawki pokroić na 4 części , a czereśnie na połowę usuwając pestkę. Wgłębienie każdego ciastka wypełnić niewielką ilością dżemu /część truskawkowym, część czereśniowym /,a następnie na wierzchu ułożyć ozdobnie odpowiednio do smaku dżemu owoce . Gotowym spayem żelującym spryskać owoce . Zamiast sprayu można użyć tężejącej galaretki lub bezbarwnego roztworu żelatyny i delikatnie posmarować owoce pędzelkiem. Dżem można zastąpić dowolnym kremem lub bitą śmietaną.