Sposób przygotowania:
Ciasteczka francuskie z cynamonem i sezamem
Ciasto francuskie rozłożyć. Wymieszać cukier z cynamonem i sezamem. Jajko rozbełtać. Posmarować płat ciasta francuskiego rozbełtanym jajkiem. Posypać po całej powierzchni cukrem z cynamonem i sezamem. lekko docisnąć Złożyć brzegi ciasta do środka. Ponownie posmarować jajkiem i posypać, znowu złożyć brzegi ciasta do środka i jeszcze raz powtórzyć czynność.
Inną metodą jest zwijanie ciasta do środka z obu stron, ale wtedy można tylko raz rozłożyć na cieście mieszankę cukru z cynamonem i sezamem. Rulonik ciasta należy pokroić na plastry grubości około 1 cm. Lekko spłaszczyć i rozłożyć na papierze do pieczenia dość luźno, bo w trakcie pieczenia zwiększają swoją objętość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. W trakcie pieczenia odwrócić ciastka na drugą stroną.
Inną metodą jest zwijanie ciasta do środka z obu stron, ale wtedy można tylko raz rozłożyć na cieście mieszankę cukru z cynamonem i sezamem. Rulonik ciasta należy pokroić na plastry grubości około 1 cm. Lekko spłaszczyć i rozłożyć na papierze do pieczenia dość luźno, bo w trakcie pieczenia zwiększają swoją objętość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. W trakcie pieczenia odwrócić ciastka na drugą stroną.