Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ciasteczka francuskie z cynamonem i sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie wykonanie a smak znakomity. Wystarczy mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego i jesteśmy przygotowani na niespodziewanych gości.

Ciasteczka francuskie z cynamonem i sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka francuskie z cynamonem i sezamem

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka francuskie z cynamonem i sezamem
Ciasto francuskie rozłożyć. Wymieszać cukier z cynamonem i sezamem. Jajko rozbełtać. Posmarować płat ciasta francuskiego rozbełtanym jajkiem. Posypać po całej powierzchni cukrem z cynamonem i sezamem. lekko docisnąć Złożyć brzegi ciasta do środka. Ponownie posmarować jajkiem i posypać, znowu złożyć brzegi ciasta do środka i jeszcze raz powtórzyć czynność.

Inną metodą jest zwijanie ciasta do środka z obu stron, ale wtedy można tylko raz rozłożyć na cieście mieszankę cukru z cynamonem i sezamem. Rulonik ciasta należy pokroić na plastry grubości około 1 cm. Lekko spłaszczyć i rozłożyć na papierze do pieczenia dość luźno, bo w trakcie pieczenia zwiększają swoją objętość.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. W trakcie pieczenia odwrócić ciastka na drugą stroną.
Ciasteczka francuskie z cynamonem i sezamem
ciasto francuskie posmarować roztrzepanym jajkiem
Ciasteczka francuskie z cynamonem i sezamem
Posmarowane ciasto posypać mieszanką cukru z cynamonem i sezamem
Ciasteczka francuskie z cynamonem i sezamem
Brzegi ciasta złożyć do środka i ponownie posmarować jajkiem
Ciasteczka francuskie z cynamonem i sezamem
Pokrojone płaty ciasta luźno rozłożyć na papierze do pieczenia