Sposób przygotowania:
Frittata z cukinią i boczkiem
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaka obieramy i kroimy w zapałki. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę, można go podsmażyć. Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i ziemniaki i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości. Po usmażeniu warzywa przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jajka ubijamy dodając soli i pieprzu. Dodajemy podsmażone warzywa, boczek i natkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy na nią omlet i smażymy na złoty kolor z obu stron. Jeśli chcemy przewrócić omlet na drugą stronę to najlepiej posłużyć się talerzem. Zsuwamy na talerz omlet upieczony po jednej stronie, dostawiamy patelnię i delikatnie odwracamy talerz tak, aby omlet wylądował na patelni.