SUPERPRZEPIS

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą Więcej zdjęć (5)

Podczas przygotowywania frittaty trzeba pamiętać, że trzeba użyć patelni, którą można wstawić do piekarnika.

Składniki:

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą

 

  • SKŁADNIKI NA 1-2 PORCJE:
  • 3-4 duże jajka
  • 1 łyżka mleka
  • świeżo mielony pieprz
  • suszone oregano
  • łyżka oliwa z oliwek
  • garść liści świeżego szpinaku
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka sera typu feta

 

Sposób przygotowania:

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Szpinak opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić na ósemki. Jajka ubić z mlekiem, pieprzem i oregano. Na małej patelni (z metalową rączką) rozgrzać oliwę, wlać roztrzepane jajka i smażyć chwilkę mieszając, aż z masy zaczną się robić „kłaczki”. Posypać szpinakiem, pomidorkami i pokruszoną fetą. Smażyć jeszcze chwilkę, już nie mieszając, aż masa zetnie się przy brzegach patelni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 5 minut, aż masa całkowicie się zetnie. Łopatką oddzielić frittatę od brzegów patelni i zsunąć ją na talerz.
Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą
Do frittaty można dodać również świeże oregano.
Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą
Szpinak opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić na ósemki.
Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą
Jajka ubić z mlekiem, pieprzem i oregano.
Frittata ze szpinakiem, pomidorami i fetą
Posypać szpinakiem, pomidorkami i pokruszoną fetą.