Sposób przygotowania:
Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Szpinak umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię z uprzednio rozpuszczonym masłem. Całość odrobinę poddusić, aż szpinak stanie się miękki. Następnie należy dodać kawałki łososia i wszystko razem wymieszać.
W międzyczasie ubić (na sztywno) białka - ze szczyptą soli. Białka delikatnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami. Masę doprawić do smaku. (Nie należy przesadzać z solą pamiętając że sam łosoś jest dość słony.)
Składniki znajdujące się na patelni zalać masą jajeczną i nakryć pokrywką. Frittatę smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
Placek delikatnie zsunąć na talerz i ponownie przełożyć na patelnię - obracając na drugą stronę. Całość porządnie posypać startym serem i zapiec (bez przykrycia), aż ser się roztopi.
Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
W międzyczasie ubić (na sztywno) białka - ze szczyptą soli. Białka delikatnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami. Masę doprawić do smaku. (Nie należy przesadzać z solą pamiętając że sam łosoś jest dość słony.)
Składniki znajdujące się na patelni zalać masą jajeczną i nakryć pokrywką. Frittatę smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
Placek delikatnie zsunąć na talerz i ponownie przełożyć na patelnię - obracając na drugą stronę. Całość porządnie posypać startym serem i zapiec (bez przykrycia), aż ser się roztopi.
Danie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Magdalena88
Jagodowa
Di bloguje