Sposób przygotowania:
Pieczona frittata z dyniąPrzygotowanie składników do frittaty

Przygotowanie frittaty rozpoczynamy od obrania dyni. Oczyszczoną z pestek dynię kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobna kosteczkę.
Podsmażamy cebulę na patelni z 2-3 łyżkami oliwy. Dodajemy dynię, 3 listki szałwii, 3 gałązki tymianku. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie speck kroimy w drobne kawałeczki.
W misce rozbijamy jaja z dodatkiem startego sera pecorino lub innego sera według uznania. Do masy jajecznej dodajemy dynię i speck. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie frittaty

Przygotowujemy formę do pieczenia (20x30cm). Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Masę jajeczną z dynią i szynką wylewamy do formy.
Frittatę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.