jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Frittata z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Frittata z dynią to smaczne danie obiadowo- kolacyjne.

Frittata z dynią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frittata z dynią

 

  • 1/4 średniej dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • pół szklanki startego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Frittata z dynią
Obieramy dynię, kroimy ją w kosteczkę. Obieramy cebulę i czosnek, siekamy je. Do dyni dodajemy cebulę i czosnek, lekko oprószamy solą, dodajemy tymianek pieprz czarny i ziołowy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy dynię wymieszaną z cebulą i czosnkiem. Dusimy warzywa przez kilka minut. Jaja mieszamy energicznie z mlekiem i zalewamy masą warzywa. Na wolnym ogniu trzymamy do chwili, aż masa się zetnie. Za pomocą talerza odwracamy frittatę na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Posypujemy górę serem.
Frittata z dynią
Dynię pokrojoną w kostkę dusimy na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.
Frittata z dynią
Jaja wybijamy do miseczki, dodajemy mleko i energicznie mieszamy.
Frittata z dynią
Na bardzo małym ogniu zapiekamy frittatę z jednej, a potem z drugiej strony.

Tagi:

sery dynia ser