migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Frittata z mizuną i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moje pierwsze podejście do frittaty i myślę że bardzo udane. Wyszła naprawdę smaczna i na pewno będę ja robiła jeszcze wiele razy z innymi dodatkami.

Frittata z mizuną i pomidorkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z mizuną i pomidorkami

 

  • 6 jajek
  • 2 garście mizuny
  • 7 pomidorków cherry
  • 3 kwiaty cukinii
  • 50 g fety
  • 1 łyżka mąki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól z pieprzem
  • ser cheddar do posypania

Sposób przygotowania:

Frittata z mizuną i pomidorkami
Mizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku. Pomidorki przekroić na pół, z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Jajka roztrzepać z mąką widelcem, doprawić solą i pieprzem. Mizunę przesmażyć na patelni na maśle aby zmniejszyła objętość. Następnie wlać masę jajeczną, patelnię cały czas trzymać na ogniu i układać pozostałe składniki. Najpierw ułożyć pokrojone pomidorki i kwiaty cukinii. Następnie rozkruszyć fetę i posypać startym cheddarem. Potem patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut aż masa się całkowicie zetnie. Oczywiście używamy patelni w której możemy zapiekać w piekarniku lub ma odłączaną rączkę.
Frittata z mizuną i pomidorkami
Etap 1 Mizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku.
Frittata z mizuną i pomidorkami
Etap 2 Pomidorki cherry przekroić na pół.
Frittata z mizuną i pomidorkami
Etap 3 Jajka roztrzepac widelcem, doprawić solą i pieprzem.
Frittata z mizuną i pomidorkami
Etap 4 Wlać mase jajeczna i ułożyć pozostałe składniki.