madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Frittata z resztek z lodówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czasami trzeba zrobić coś z niczego i tak powstała moja frittata :) Któregoś dnia robiąc śniadanie stwierdziłam że moja lodówka świeci pustkami i z resztek powstało to danie.

Frittata  z resztek z lodówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittata z resztek z lodówki

 

  • 3 jaja
  • 1 laska kiełbasy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 pomidora
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Frittata z resztek z lodówki
Jajka roztrzepujemy w miseczce przyprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plastry, a cebulę w kosteczkę i podsmażamy na patelni aż kiełbasa się zrumieni uważając aby nie przypalić cebuli. Paprykę . pomidora oraz ser także kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło wlewamy jajka na nich układamy podsmażone plasterki kiełbasy z cebulą, posypujemy pomidorem i papryką, a na końcu serem i na wierzchu posiekana natką pietruszki. Smażymy z jednej strony tak długo aby jaja się ścięły a pod spodem nabrały ładnej rumianej barwy.
Frittata  z resztek z lodówki
W miseczce roztrzepujemy jaja i doprawiamy
Frittata  z resztek z lodówki
Podsmażamy plasterki kiełbasy z pokrojoną cebulą
Frittata  z resztek z lodówki
Paprykę pomidora oraz ser kroimy w kostkę
Frittata  z resztek z lodówki
Na jajkach układamy składniki na wierzchu natkę

Tagi:

sery ser kielbasa