bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Frittata z szynką, papryką i pomidorkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To danie kuchni włoskiej na pewno posmakuje każdemu!

Frittata z szynką, papryką i pomidorkami

Składniki:

Frittata z szynką, papryką i pomidorkami

 

  • 6 jaj
  • 4 plasterki szynki
  • papryka czerwona świeża
  • cebula czerwona
  • 4 plasterki salami chorizo
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • ser żółty starty
  • 2 łyżki sera startego grana padano
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • bazylia lyżeczka
  • oregano łyzeczka

Sposób przygotowania:

Frittata z szynką, papryką i pomidorkami
Piekarnik rozgrzac do 180st. Jajka roztrzepać, dodac sól i pieprz, zioła. Szynke, papryke, cebulę, drobno pokroic i wrzucic na rozgrzane masło. Przesmazyć. Rozłozyc równomiernie po dnie patelni. Masę jajeczną wylac na patelnie, nałozyć połowki pomidorów koktajlowych i kawałki chorizo, posypac serem zółtymi, kawałkami bazylii i smażyc ok 3 minuty. Posypac serem grana padano i włozyc patelnie do piekarnika aż frittata "urośnie" i zetnie sie warstwa wierzchnia. Wyjac i pokroic na trójkąty.