MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy raz robiłam frużelinę z jagód i nie ostatni! Pyszna, łatwa i idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych... i do kajzerki :) na zdjęciu pokazałam jak wygląda po zastygnięciu - niczym galaretka!

Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu

 

Sposób przygotowania:

Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu
Jagody płuczemy z leśnych zanieczyszczeń, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około godzinę, aby puściły sok (przykryte czystą ściereczką).

Po tym czasie wstawiamy na palnik i na małym ogniu gotujemy, aż cukier się rozpuści, ale owoce nie zagotują - powinny zachować kształt i nie rozpaść się (stąd mały ogień i nie doprowadzanie do wrzenia).

Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzątku, wlewamy do owoców jednocześnie mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i także wlewamy do garnka mieszając.

Po 2 minutach zestawiamy z ognia i nakładamy do przygotowanych wcześniej, suchych słoiczków. Wycieramy gwinty i zakręcamy suchą przykrywką.

Pasteryzujemy 10-15 minut w garnku (na dno kładziemy ściereczkę). 
Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu
Opłukane jagody zasypujemy cukrem i odstawiamy
Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu
Żelatynę rozpuszczamy i wlewamy do owoców
Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu
Gotową frużelinę nakładamy do przygotowanych słoików