bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Frużelina wiśniowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Frużelina z wiśni to doskonały dodatek do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów. Zawsze robię duży zapas na zimę .

Frużelina wiśniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frużelina wiśniowa

 

 

  • 1 kilogram cukru

 

  • 0,5 litra wody

 

 

Sposób przygotowania:

Frużelina wiśniowa
Umyte wiśnie drylujemy, przekładamy razem z sokiem do większego garnka, wlewamy wodę ,wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania się owoców, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Wlewamy rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody, zagotowujemy.

Gorącą frużelinę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia. 
Frużelina wiśniowa
Umyte wiśnie pozbawiamy pestek za pomocą drylownicy
Frużelina wiśniowa
Wiśnie przekładamy do garnka, wsypujemy cukier.
Frużelina wiśniowa
Wiśnie zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
Frużelina wiśniowa
Wlewamy mąkę ziemniaczana rozmieszaną z wodą.