migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Frużelina wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Polecam pyszne wisienki w żelu. Wisienki takie możemy podać do naleśników, gofrów czy też innych deserów.

Frużelina wiśniowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frużelina wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

Frużelina wiśniowa
Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok. Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut często mieszając.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilkę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje.

Gorąca frużelinę przełożyć do słoiczków i dobrze zakręcić. Pasteryzować 15-20 minut od zagotowania. 
Frużelina wiśniowa
Wiśnie dokładnie umyć osuszyć i wypestkować.
Frużelina wiśniowa
Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na ok 2 godziny aby puściły sok.
Frużelina wiśniowa
Następnie owoce zagotować i gotować ok 5 minut często mieszając.
Frużelina wiśniowa
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Cienką strużką wlewać do gotujących wiśni cały czas mieszając. Chwilkę jeszcze gotować aż masa zgęstnieje.