Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tort czarny las

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Tort szwarcwaldzki to chyba najpopularniejszy tort na świecie znany jest również pod nazwą czarny las lub Black Forest.

Tort czarny las

Składniki:

Tort czarny las

Ciasto

  • 4 jajka
  • 100g mąki
  • 100g cukru
  • 20g maki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki oleju

Krem śmietanowy

  • 500ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • likier wiśniowy
  • 300g wiśni
  • łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 40g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • dekoracje z czekolady

Sposób przygotowania:

Tort czarny las
Białka ubij na sztywno a po chwili dodaj cukier, następnie dodaj żółtka wraz z olejem i sypkie składniki, całość delikatnie mieszaj do momentu aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Ciasto przelej do tortownicy i piec 40min w180stop.

Do rondelka wrzuć drylowane wiśnie dodaj cukier i sok z cytryny (całość zagotuj), do wrzących wiśni dolej mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 4 łyżkach wody, tak powstałą frużelinę odstaw do ostygnięcia.

Śmietankę ubij z cukrem po chwili dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, tak powstałym kremem smaruj przekrojonego na trzy części biszkopta (każdą warstwę ciasta nasącz likierem), między porcją masy a ciastem umieść warstwę wiśniowej frużeliny.

Tort udekoruj wedle uznania.