Sposób przygotowania:
Frużelina wiśniowa-przepis podstawowy
1. Najpierw przygotowujemy owoce: myjemy je, dokładnie osuszamy i drylujemy. Odmierzamy szklankę.
2. Przygotowane wiśnie i cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając, mieszamy energicznie żeby nie było grudek, ja używałam ,, rózgi''. Wody dosłownie tak na dnie szklanki, nie potrzeba więcej, tyle by rozpuścić mąkę.
3. Gotową frużelinę studzimy, chyba, że chcemy podać na gorąco, to nie musimy.
Moje rady:
Jeżeli chcemy mieć bardzo gęstą frużelinę, należy dać więcej mąki ziemniaczanej, myślę, że tak kopiastą łyżkę.
Można dodać zwykłego cukru zamiast brzozowego.
Można dodać cukru według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.
2. Przygotowane wiśnie i cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając, mieszamy energicznie żeby nie było grudek, ja używałam ,, rózgi''. Wody dosłownie tak na dnie szklanki, nie potrzeba więcej, tyle by rozpuścić mąkę.
3. Gotową frużelinę studzimy, chyba, że chcemy podać na gorąco, to nie musimy.
Moje rady:
Jeżeli chcemy mieć bardzo gęstą frużelinę, należy dać więcej mąki ziemniaczanej, myślę, że tak kopiastą łyżkę.
Można dodać zwykłego cukru zamiast brzozowego.
Można dodać cukru według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.
zbysiowa
Babeczka35
Bardzo Ci polecam, jest pyszna :)