dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Frużelina z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wiśnie w słodkim syropie. Frużelina idealnie sprawdza się jako dodatek do deserów lub różnorodnych ciast.

Frużelina z wiśni

Składniki:

Frużelina z wiśni

 

Sposób przygotowania:

Frużelina z wiśni

Pierwszy etap przygotowania:

Frużelina z wiśni
Oczyszczone wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na jakiś czas.

Wiśnie płuczemy i przebieramy. Osuszamy na sicie. Usuwamy pestki i przekładamy do garnka. Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aby owoce puściły sok.

Drugo etap przygotwania:

Frużelina z wiśni
Do wiśni dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej.

Owoce doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 3 minuty. Mąkę mieszamy z wodą i dodajemy do wiśni delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż owoce zgęstnieją. Zdejmujemy z ognia.

Trzeci etap przygotowania:

Frużelina z wiśni
Gorące wiśnie przekładamy do czystych słoików.

Wiśnie przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 - 15 minut.
Smacznego!