Sposób przygotowania:
Frykadelki w sosie grzybowymETAP 1:
1. Grzyby suszone moczymy w wodzie około godziny. Następnie odlewamy wodę przekładamy do brytfanny, zalewamy ponownie wodą i gotujemy.
2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Następnie dodajemy obrana i drobno pokrojona cebulę, wcześnie namoczoną w mleku bułkę.
3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety. W środek każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki.
ETAP 2:
4. Każdy kotlet obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
ETAP 3:
5. Następnie przekładamy do brytfanki z sosem grzybowym.
6. Gotujemy 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką ( 2 łyżeczki) rozrobioną w małej ilości wody, wlewamy sos sojowy. Dwie minutki gotujemy.
ETAP 4:
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Kulinarna Chwila