Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Frykadelki w sosie grzybowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zraziki z mięsa mielonego z aromatyczny boczkiem, zatopione w pachnącym świętami i lasem sosie grzybowym.

Frykadelki w sosie grzybowym

Składniki:

Frykadelki w sosie grzybowym

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 1 cebula
  • 1 bułka zwykła
  • 10 dag boczku
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 dag grzybów suszonych podgrzybków
  • Mąka do panierki
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Papryka ostra
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Sposób przygotowania:

Frykadelki w sosie grzybowym

ETAP 1:

Frykadelki w sosie grzybowym

1. Grzyby suszone moczymy w wodzie około godziny. Następnie odlewamy wodę przekładamy do brytfanny, zalewamy ponownie wodą i gotujemy.

2. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Następnie dodajemy obrana i drobno pokrojona cebulę, wcześnie namoczoną w mleku bułkę.

3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety. W środek każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki.

ETAP 2:

Frykadelki w sosie grzybowym

4. Każdy kotlet obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

ETAP 3:

Frykadelki w sosie grzybowym

5. Następnie przekładamy do brytfanki z sosem grzybowym.

6. Gotujemy 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką ( 2 łyżeczki) rozrobioną w małej ilości wody, wlewamy sos sojowy. Dwie minutki gotujemy.

ETAP 4:

7. Gotowe.
8. Smacznego.