madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 533]

Mielone w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso wieprzowe uformowane w kotlety w sosie pieczarkowym . Smakuje z kaszą, tłuczonymi ziemniakami.

Mielone w sosie pieczarkowym

Składniki:

Mielone w sosie pieczarkowym

Mięso

  • 1,2 kg. łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • granulowany czosnek do smaku

Sos

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie pieczarkowym

ETAP 1:

Mielone w sosie pieczarkowym
Mięso mielimy maszynką do mięsa razem z cebulą

Mięso wieprzowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy maszynką do mięsa razem z obraną cebulą.

ETAP 2:

Mielone w sosie pieczarkowym
Zmielone mięso przyprawiamy do smaku i pozostawiamy

Do zmielonej łopatki dodajemy jaja oraz przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. Pozostawiamy aby mięso naszło.

ETAP 3:

Mielone w sosie pieczarkowym
Szklimy cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki.

Obieramy cebulę i kroimy w kostkę , a pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę dodajemy pieczarki i dusimy na małym ogniu aż będą miękkie.

Najlepiej razem z przyprawami sola i pieprzem.

ETAP 4:

Mielone w sosie pieczarkowym
Do garnka z sosem dodajemy śmietanę

Do garnka dodajemy kostkę rosołową najlepiej grzybową rozpuszczoną w 1/2 litra wody. Mąkę mieszamy z trochę wody i zagęszczamy sos. Śmietanę hartujemy ciepłym sosem i wlewamy do garnka.

Mieszamy nie gotujemy tylko podgrzewamy.

ETAP 5:

Mielone w sosie pieczarkowym
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Mięso formujemy w kulki i spłaszczamy ręką. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor. Przekładamy do garnka z sosem i podgrzewamy.

Posypujemy posiekana natką pietruszki.

Tagi:

danie mięso sos