eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam obsmażone z czosnkiem i cebulą gęsie udo. Później dusiłam je w kiszonej kapuście ze śliwkami suszonymi.

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami

Składniki:

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami

mięso

  • 1 duże udko z gęsi - około 600 g
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami

przygotowanie składników

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami
Przygotować kapustę kiszoną, cebulę, czosnek i śliwki.

Kapustę kiszoną posiekać. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Śliwki pokroić w plastry.

przygotowanie gęsi

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami
Udko obsmażyć na rozgrzanym oleju i dodać cebulę i czosnek.

Udko gęsi natrzeć solą, pieprzem i odstawić do lodówki na 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć udko z obu stron. Do udka dodać cebulę, czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem.

przygotowanie gęsi cd

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami
Kapustę lekko obsmażyć z cebulą i czosnkiem.

Udko wyjąć z patelni. Do cebuli z czosnkiem dodać kapustę i chwilę razem smażyć.

przygotowanie gęsi cd

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami
Dodać do kapusty ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę do dr, sól, pieprz i śliwki.

Do kapusty dodać pokrojone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do drobiu, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem chwilę smażyć i podlać wodą.

przygotowanie gęsi cd

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami

Do kapusty ze śliwkami włożyć obsmażone udko i dusić aż mięso będzie miękkie.

podanie gęsi

Gęsie udo Eli duszone w kapuście ze śliwkami

Na półmisek wyłożyć kapustę ze śliwkami i na niej położyć gęsie udko. Smacznego!