Sposób przygotowania:
Rosół z lanymi kluskami
Kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara.
Dodać obrany pęczek włoszczyzny z dodatkową porą, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wsypać kucharka.
Po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 50 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.
Jajka, wodę, mąkę, sół wymieszać rózgą na gładkie ciasto o nie za gęstej konsystencji.
Ciasto wlewać małą strużką na wrzącą, osoloną wodę w dużym garnku, gotować z 2 minuty, wylać na sito z drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą
Rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki.
Dodać obrany pęczek włoszczyzny z dodatkową porą, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wsypać kucharka.
Po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 50 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.
Jajka, wodę, mąkę, sół wymieszać rózgą na gładkie ciasto o nie za gęstej konsystencji.
Ciasto wlewać małą strużką na wrzącą, osoloną wodę w dużym garnku, gotować z 2 minuty, wylać na sito z drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą
Rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki.