ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rosół z lanymi kluskami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni.

Rosół z lanymi kluskami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosół z lanymi kluskami

 

 

Sposób przygotowania:

Rosół z lanymi kluskami
Kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara.

Dodać obrany pęczek włoszczyzny z dodatkową porą, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wsypać kucharka.

Po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 50 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie.

Jajka, wodę, mąkę, sół wymieszać rózgą na gładkie ciasto o nie za gęstej konsystencji.

Ciasto wlewać małą strużką na wrzącą, osoloną wodę w dużym garnku, gotować z 2 minuty, wylać na sito z drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą

Rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki.
Rosół z lanymi kluskami
Ciasto na lane kluski powiino być nie za gęste ale i nie za rzadkie.

Tagi:

dania kluski