eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Frytki prosto z piekarnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Takie frytki powinien robić każdy! Są zdrowsze od tradycyjnych, zatem można zjeść większą porcję z mniejszą ilością kalorii a nawet z lepszym smakiem.

Frytki prosto z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Frytki prosto z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Frytki prosto z piekarnika
Obrane ziemniaki pokrój frytki na taką wielką, jaką lubisz najbardziej (pokroiłam na "falowane") Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 min. następnie wylej wodę i wypłucz frytki pod bieżącą wodą, potem osusz na ściereczce. Suche przełóż do miski, spryskaj olejem i posyp papryką w proszku. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie układaj ich jeden na sobie.! Lekko posól. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celcjusza i piecz przez ok. 15-20 min. aż zauważysz, że się zarumieniły. Wyjmij na chwilę i wymieszaj. Ponownie włóż na 15-20 min aż przybiorą złotawy kolor. Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg, jeśli chcesz by lekko się przypaliły. Podaję z ketchupem.
Frytki prosto z piekarnika
Obrane ziemniaki pokrój frytki na taką wielką, jaką lubisz najbardziej (pokroiłam na
Frytki prosto z piekarnika
Przełóż do miski, spryskaj olejem i posyp papryką w proszku.
Frytki prosto z piekarnika
Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg, jeśli chcesz by lekko się przypaliły.

Tagi:

frytki