Sposób przygotowania:
Frytki prosto z piekarnika
Obrane ziemniaki pokrój frytki na taką wielką, jaką lubisz najbardziej (pokroiłam na "falowane") Zalej frytki zimną wodą, dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 min. następnie wylej wodę i wypłucz frytki pod bieżącą wodą, potem osusz na ściereczce. Suche przełóż do miski, spryskaj olejem i posyp papryką w proszku. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie układaj ich jeden na sobie.! Lekko posól. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celcjusza i piecz przez ok. 15-20 min. aż zauważysz, że się zarumieniły. Wyjmij na chwilę i wymieszaj. Ponownie włóż na 15-20 min aż przybiorą złotawy kolor. Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg, jeśli chcesz by lekko się przypaliły. Podaję z ketchupem.
sylcia055
gusia1000