Sposób przygotowania:
Dutch frikandellen! Prosto z Holandii:)
Cielęcinę i drób dokładnie mielimy lub miksujemy na jedną masę. Wkładamy mięso do miski, dodajemy jajka, zmieloną gałkę muszkatałową, łyżkę soli, łyżkę pieprzu. Dokładnie zagniatamy i mieszamy. W folii kuchennej formujemy kiełbaski na długość ok 15cm i grubość ok 2,5cm. W folii wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150st i pieczemy ok 15minut. Przygotowane w ten sposób frikandelle można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Można również zamrażać. UWAGA! przed spożyciem należy je usmażyć w rozgrzanym oleju jak frytki! Smażymy ok 3-4minut.
Holendrzy spożywają je głównie z frytkami, majonezem lub ketchupem, surówką i posypane cebulką (obszerniejsza informacja niedługo w artykułach na naszym profilu) jak również w bułce jak hot-dog (frikandellbrodje). Życzymy smacznego i pozdrawiamy z Amsterdamu :)
Holendrzy spożywają je głównie z frytkami, majonezem lub ketchupem, surówką i posypane cebulką (obszerniejsza informacja niedługo w artykułach na naszym profilu) jak również w bułce jak hot-dog (frikandellbrodje). Życzymy smacznego i pozdrawiamy z Amsterdamu :)
Pyza
clubowicz
- czy zwykła popularna folia przezroczysta stosowana w kuchni na co dzień wytrzyma temperaturę powyżej 150st ?
- czy po przechowaniu w lodówce i ponownie usmażenie to w tej folii czy osobno
Pytania troche dziwne ale jestem początkującym wciągającym się w arkana kuchenne
glogowscy.nl
Do smażenia w oleju nie używamy folii, frikandelle smażymy tak jak frytki.