pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Frytki w wersji obiadowej

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Syte frytki w wersji obiadowej

Frytki w wersji obiadowej

Składniki:

Frytki w wersji obiadowej

 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 słoik kapusty kiszonej,
  • do smaku przyprawa do ziemniaków,
  • oliwa,
  • do smaku sos słodko-pikantny z chili,
  • do smaku cukier.

 

Sposób przygotowania:

Frytki w wersji obiadowej
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Odstawiamy na chwilkę, aby przeszły smakiem przyprawy. Na patelnię wlewamy sporą ilość tłuszczu, mocno rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone ziemniaki i smażymy na złoto. Gotowe frytki przekładamy na wyłożony ręczniczkami papierowymi blat, aby pochłonęły nadmiar tłuszczu. Frytki przekładamy na talerze. Kapustę kiszoną przekładamy do miski uprzednio lekko ją osączając. Dodajemy odrobinę cukru i oliwy. Dokładnie mieszamy i układamy obok frytek. Obok frytek i kapusty wylewamy sos słodko-pikantny z chili. Serwujemy na ciepło.