LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Frytki wg LIDZI

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniałe, chrupiące. Kto tego nie lubi...?

Frytki wg LIDZI Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frytki wg LIDZI

 

 

Sposób przygotowania:

Frytki wg LIDZI
Ziemniaki opłukać, obrać, umyć. Pokroić w słupki. Na głębokiej patelni lub w garnku (frytownicy) rozgrzać olej z dodatkiem ziela angielskiego i lauru. Wrzucić ziemniaki (porcjami). Smażyć na złoty kolor. Wyjąc i osaczyć na z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posolić lub oprószyć przyprawą. Podawać jako samodzielne danie z różnymi sosami lub do mięs po angielsku. Tej samej frytury można używać przez dłuższy czas do wielokrotnego smażenia. 1 kg ziemniaków wchłania ok. 15 dag tłuszczu podczas smażenia. Fryturę przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu pod przykryciem.
Frytki wg LIDZI
Krojenie ziemniaczków w słupki na frytki.
Frytki wg LIDZI
Smażenie frytek ziemniaczanych w głębokim oleju.
Frytki wg LIDZI
Osuszanie z oleju frytek ziemniaczanych na ręczniku papierowym.
Frytki wg LIDZI
Oprószanie przyprawą usmażonych frytek ziemniaczanych.