WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1863]

Pierś z kurczaka faszerowana soczewicą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś z kurczaka zwinięta w roladkę, faszerowana zieloną soczewicą z cebulą i serem żółtym. Ładnie wygląda i pysznie smakuje.

Pierś z kurczaka faszerowana soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka faszerowana soczewicą

 

  • pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 0,5 szkl. zielonej soczewicy
  • 0,5 cebuli
  • ok. 50 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka faszerowana soczewicą

ETAP 1:

Soczewicę wsypać do garnka, zalać ok. 1,5 szklanki wody i ugotować do miękkości. Jeśli cała woda się nie wygotowała to ją odlać a soczewicę rozgnieść widelcem.

Dodać starty na drobno żółty ser.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać do soczewicy. Farsz przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Pierś rozciąć na cienkie filety i lekko je rozklepać. Na każdym filecie rozłożyć farsz, lekko go docisnąć i zwinąć piersi w roladki.

Opanierować je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Roladki smażyć na oleju najlepiej pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony.

Podawać z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami i grzybkami marynowanymi.

Pierś z kurczaka faszerowana soczewicą
Piersi z soczewicą w trakcie smażenia na patelni
Pierś z kurczaka faszerowana soczewicą
Piersi nafaszerowane i panierowane w jajku i bułce
Pierś z kurczaka faszerowana soczewicą
Rozbite piersi z nałożonym farszem z soczewicy, sera i cebuli
Pierś z kurczaka faszerowana soczewicą
Zielona soczewica zalana wodą przed ugotowaniem