dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sajgonki z ryżem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste w przygotowaniu sajgonki z farszem z warzyw i ryżu. Jako dodatek polecam sos pikantny, który wspaniale komponuje się z sajgonkami.

Sajgonki z ryżem i marchewką

Składniki:

Sajgonki z ryżem i marchewką

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z ryżem i marchewką

Krok 1:

Sajgonki z ryżem i marchewką
Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy w mniejsze częsci.

Warzywa dokładnie myjemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Krok 2:

Sajgonki z ryżem i marchewką
Wrzywa smażymy do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu.

Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy por z marchewką i czosnkiem. Jak warzywa będą już miękkie dodajemy ryż i doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Zdejmujemy ognia.

Krok 3:

Sajgonki z ryżem i marchewką
Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron.

Płaty papieru ryżowego chwilę moczymy w wodzie (pojedynczą), aby zmiękły. Przekładamy na ściereczkę. Na środku nakładamy niewielką ilość farszu. Rolujemy papier ryżowy i końce zawijamy do środka. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!