Sposób przygotowania:
Sajgonki z ryżem i marchewkąKrok 1:
Warzywa dokładnie myjemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2:
Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy por z marchewką i czosnkiem. Jak warzywa będą już miękkie dodajemy ryż i doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Zdejmujemy ognia.
Krok 3:
Płaty papieru ryżowego chwilę moczymy w wodzie (pojedynczą), aby zmiękły. Przekładamy na ściereczkę. Na środku nakładamy niewielką ilość farszu. Rolujemy papier ryżowy i końce zawijamy do środka. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!