jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Gąbka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne ciastko bardzo polecam

Gąbka

Składniki:

Gąbka

 

  • Ciasto I
  • 8 żółtek
  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto II
  • 8 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy
  • Masa:
  • 500 ml 30% śmietany
  • 2 op galaretki ( czerwona i zielona)

Sposób przygotowania:

Gąbka
Pierwsze ciasto: Żółtka i jajka ubić z cukrem na puch. Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki i piec 30 min w 180 st C. Wystudzone ciasto podzielić na 2 blaty. Drugie ciasto:Białka ubić na sztywno,dodając cukier a następnie mąkę,mak oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać,na koniec dodać olejek,rozłożyć na blaszce i upiec. Masa:Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szkl wody. Śmietanę ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Do każdej dodać tężejącą galaretkę.Na jedną część biszkoptu wyłożyć 1 część masy, przykryć ciastem makowym ,na nie 2 część masy i druga część biszkoptu. Posypać cukrem pudrem.