iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Galantyna drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie galaretki są bardzo smaczne oraz dietetyczne ponieważ nie są tak tłuste jak galaretki wieprzowe, dlatego też bardzo lubi je moja rodzina. Podaję je na gościny oraz często na śniadania, polewam delikatnie octem w celu zaostrzenia smaku.

Galantyna drobiowa

Składniki:

Galantyna drobiowa

 

  • 1 kg udek z kurczaka,
  • 1/2 kg piersi z kurczaka,
  • 1/2 puszki groszku,
  • 2 marchewki,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • łyżka soli,
  • 2 listki laurowe,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 1 litr wywaru warzywnego,
  • łyżka octu.

Sposób przygotowania:

Galantyna drobiowa
Wywar warzywny doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy udka, pierś listki, solimy, pieprzymy, wrzucamy marchewki, gotujemy około 40 min. czyli do miękkości. Następnie mięso kroimy w kostkę średnią, marchewki w drobniejszą, w wywarze rozpuszczamy żelatynę, dodajemy ocet, w razie konieczności solimy, wrzucamy mięso, marchewki, studzimy wywar i dodajemy groszek oraz pietruszkę, przelewamy porcje do miseczek z odrobiną zimnej wody w środku aby galaretki ładnie nam wyszły, wstawiamy do lodówki.