Sposób przygotowania:
Galantyna drobiowa z groszkiem
Korpusy kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, zalewamy je zimną wodą, warzywa obieramy cienko obierakiem i dodajemy do mięsa, wsypujemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna kolorowego pieprzu, zagotowujemy, ściągamy z powierzchni szumowiny, dodajemy 2 opakowania bulionu drobiowego, , gotujemy na małym ogniu do miękkości, doprawiamy czarnym pieprzem mielonym pieprzem. Miękkie i ostudzone mięso oczyszczamy z kości i skór. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę w takiej ilości proporcjonalnie do opisu na opakowaniu. Płynu powinno zostać na 6 salaterki o pojemności 250 ml. Na dnie salaterek układamy pół plasterki marchewki i groszek. Mięso drobno kroimy i układamy w salaterce, ale tak aby nie przesunąć marchewki z groszkiem, Wywar wlewamy do salaterek, dodajemy jeszcze do każdej salaterki po łyżeczce groszku, ćwiartki gotowanej marchewki i pozostawiamy do ostygnięcia, wstawiamy na całą noc do lodówki. Ostrożnie wykładamy galantynę z salaterek na podłużny półmisek.