Sposób przygotowania:
Galantyna drobiowa tzw galat
Kurczaka porcjuje wkładam do szybkowaru, obieram warzywa-wkładam(oprócz groszku) je w całości dodaje także pieprz,sól, ziele angielskie i liść laurowy. Zamykam i gotuję od zagotowania 30 minut. Wyjmuje mięso i warzywa. Przecedzam rosół odmierzając 1,5 litra. W połowie szklanki rosołu rozpuszczam 8 łyżeczek żelatyny i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Tą rozrobioną żelatynę wlewam do 1,5 rosołu. Przygotowuję kilka małych miseczek albo kubeczków, do nich to wkładam groszek, jajko na twardo, marchewkę. Mięso obieram ze skór i oddzielam od kości i wkładam do przygotowanych miseczek. Na koniec zalewam rosołem z żelatyną. Po wystygnięciu wkładam do lodówki by stężały. Gotowy galacik wyjmuję ostrożnie z miseczek na talerz, podaję go skropionego cytryną (może być też ocet).
luna
kokolata
Luna zapraszam galaciku zrobiłam bardzo dużo.
magdafer
kokolata
Magdafer-gdzie ty tu widzisz galaretkę?
magdafer
a wedlug Ciebie mieso z warzywami,tymi dodatkami a przede wszystkim z zelatyna to co jest?
kokolata
Jak dla mnie to galaretka zawsze była słodka.