BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Galareta z mięsa indyczego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam smaczną galaretę z mięsem indyczym, mięso indycze jest jest bardzo zdrowe soczyste a le i smaczne. Smak galarety podkreślam natką pietruszki, czosnkiem oraz plasterkami marchewki.

Galareta z mięsa indyczego

Składniki:

Galareta z mięsa indyczego

 

  • Mieso indycze około 800 g,
  • podudzia z indyka 2 szt,
  • marchew 2 szt,
  • seler kawałeczek,
  • pietruszka 1 szt,
  • ząbki czosnku 3,
  • sól,pieprz do smaku,
  • liście laurowe 3 szt,
  • ziele angielskie 6 ziarenek,
  • przyprawa uniwersalna około 1 łyżki ( do smaku),
  • natka pietruszki kilka gałązek,
  • żelatyna w zależności ile wywaru,( patrz na proporcje na opakowaniu żelatyny)

Sposób przygotowania:

Galareta z mięsa indyczego
Warzywa obieramy i płuczemy.

Mięso oczyszczamy, myjemy.

Wkładamy razem z warzywami do większego garnka, zalewamy zimną wodą.

Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, stawiamy na ogniu i gotujemy do zagotowania następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa dodając soli.

Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy i studzimy.

Wywar przelewamy przez sito, dodajemy przyprawę uniwersalną,sól, pieprz oraz pokrojony drobno czosnek.

W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( dajemy tyle żelatyny według proporcji na opakowaniu).

Gdy mięso wystygnie obieramy z kości i kroimy.

Pokrojone mięso dodajemy do wywaru mieszamy, dodajemy niewielką ilość octu do smaku.

Marchewkę kroimy w plasterki.

Do pojemników na dno układamy plasterki marchewki , odrobinę drobno posiekanej natki, następnie wkładamy mięso i zalewamy ciepłym wywarem połączonym z żelatyną. 

Galaretę wkładamy do lodówki do stężenia.

Dekorujemy marchewką oraz natką pietruszki.