Sposób przygotowania:
Łosoś w galarecie z warzywamiETAP 1:
Pietruszkę, marchewkę, selera pokroić i razem z porem włożyć do garnka. Zalać 2,5 litrami zimnej wody, dorzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec, na około 5 min, wrzucić zielony groszek. Wszystkie warzywa wyłowić z pomocą łyżki cedzakowej i odstawić. Warzywny wywar przyprawić solą, pieprzem, sosem rybnym i sokiem z cytryny. Zagotować i ostrożnie zanurzać w nim kawałki łososia. Jeżeli ryba nie będzie całkowicie zanurzona, należy uzupełnić płyn wrzątkiem. Gotować 5 min, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
ETAP 2:
Łososia wyjąć delikatnie z zalewy i odsączyć. Białko wlać do zimnego wywaru i roztrzepać. Postawić na ogniu i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Białko powinno się wytrącić (zważyć), a pomiędzy nim będzie widać przeźroczysty, klarowny płyn. Przecedzić przez gazę i uzupełnić przegotowaną wodą do 2 litrów. W około pół szklanki wywaru rozpuścić żelatynę i połączyć z całością.
ETAP 3:
Marchewkę, kawałki łososia, listki kolendry i zielony groszek układać w pojemniczkach. Zalewając przestudzonym wywarem.
Żeby warzywa i ryba były w każdym kęsie, galaretki robiłam w etapach. Do pojemnika włożyłam trochę warzyw i rybę, zalałam galaretą, tak aby tylko przykryła zawartość i wstawiłam do lodówki. Kiedy już zaczęła tężeć, wyłożyłam następną porcję i znów zalałam galaretą.
lukrowanepierniczki