goha77

goha77

Kucharz
[Przepisów: 3]

Galaretka wiosenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Galaretka to połączenie sałatki jarzynowej i galantynki. Lekka i przyjemna w smaku. Można przyrządzać ją na kilka sposobów. Z szynką lub z łososiem dodając ulubione warzywa. Bardzo ładnie się prezentuje i zachęci swoim wyglądem nawet niejadka.

Galaretka wiosenna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galaretka wiosenna

 

  • Po 4 łyżki pokrojonej w kostkę marchewki, groszku zielonego, ziemniaków oraz kukurydzy
  • 3-4 grubsze plastry szynki

 

  • 5jajek

 

  • 6-7 łyżek sosu czosnkowego, chrzanowego lub tatarskiego
  • lub ulubiony majonez wymieszany z chrzanem

 

 

  • 200 ml rosołu,

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka wiosenna
Jajka ugotować na twardo, obrać i wystudzić. Groszek zielony, najlepiej mrożony ( wtedy ma piękny kolor) przelać gorącą wodą na sicie, nie gotować. Zostawić do wystudzenia.

Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w kosteczkę. W gorącym rosole rozpuścić zwykłą żelatynę i pozostawić do lekkiego wystudzenia.

Jeśli nie mamy rosołu można użyć żelatynę z przyprawami, która jest już przyprawiona. Śmietankę połączyć z sosem, mieszając połączyć z bulionem z żelatyną oraz warzywami.

Podłużną formę wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć gotowane jajka, zalewamy przygotowaną masą, wstawić do lodówki do stężenia. Moja siedziała w lodówce przez noc.

Po wyjęciu z lodówki ułożyć na półmisku i dowolnie udekorować. Zamiast szynki równie dobrze można użyć wędzonego łososia.  
Galaretka wiosenna