Sposób przygotowania:
Galaretka agrestowa z figami
Z agrestu w sokowniku ugotować sok bez dodatku cukru, figi oczyścić i pokroić w kostkę. Odmierzyć ½ litra soku i wsypać do niego figi, jeżeli nie mamy 1 litra uzupełnić sokiem agrestowym. Sok z figami wlać do rondla i wsypać żelfix, dobrze wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Do gorącej masy wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia, gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 1 minutę cały czas mieszając. Zdjąć rondel z pieca, odczekać chwilę aby częściowo szumowiny opadły i napełniać słoiki typu twist-off, zakręcać nakrętki i odwrócić do góry dnem na ok. 30 minut okrywając kocykiem (ściereczką). Po tym czasie odwracamy słoiki i dalej trzymamy pod kocykiem (ścierką) do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO!
Evi
grazka