misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Galaretka agrestowa z figami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

wspaniała galaretka agrestowa z nutą egzotyki

Galaretka agrestowa z figami

Składniki:

Galaretka agrestowa z figami

 

  • Ok. 1 kg agrestu nieprzejrzałego
  • ½ kg świeżych fig
  • ½ kg cukru
  • 1 opakowanie żelfixu 2:1

 

Sposób przygotowania:

Galaretka agrestowa z figami
Z agrestu w sokowniku ugotować sok bez dodatku cukru, figi oczyścić i pokroić w kostkę. Odmierzyć ½ litra soku i wsypać do niego figi, jeżeli nie mamy 1 litra uzupełnić sokiem agrestowym. Sok z figami wlać do rondla i wsypać żelfix, dobrze wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Do gorącej masy wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia, gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 1 minutę cały czas mieszając. Zdjąć rondel z pieca, odczekać chwilę aby częściowo szumowiny opadły i napełniać słoiki typu twist-off, zakręcać nakrętki i odwrócić do góry dnem na ok. 30 minut okrywając kocykiem (ściereczką). Po tym czasie odwracamy słoiki i dalej trzymamy pod kocykiem (ścierką) do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO!

Tagi:

agrestowa