gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Galaretka drobiowo-wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo dobra, nigdy nie robiłam w domu galaretki z drobiu, ale na święta za namową córki się odważyłam i wyszło pysznie :D

Galaretka drobiowo-wieprzowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka drobiowo-wieprzowa

 

  • 8 udek z kurczaka
  • 80 dag mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 5 jajek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • garść koperku
  • żelatyna
  • 2 kostki rosołowe
  • około 2 litrów wody
  • sól, pieprz, kucharek

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowo-wieprzowa
Do wody włożyć udka, oraz mięso, posolić, wrzucić kostki rosołowe i marchew, gotować do miękkości. Jajka ugotować osobno na twardo. Gdy mięso będzie miękkie, obrać z kości i pokroić na średniej wielkości kawałki. Przygotować kubeczki. Na spód każdego kubeczka kłaść ćwiartkę jajka, odrobiną kukurydzy,koperku i plaster marchewki (może być przygotowany, np. wycięty kwiatuszek), a na koniec pokrojone mięso. Rosół przyprawić do smaku, dodać żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu i zalać nim wszystkie kubeczki. Odstawić do lodówki na około 5 godz. do stężenia.
Galaretka drobiowo-wieprzowa
Na sam poczatek przygotować mięso do galaretki
Galaretka drobiowo-wieprzowa
Później przygotować warzywa i inne składniki
Galaretka drobiowo-wieprzowa
Przygotować rosół, którym będziemy zalewać galaretkę
Galaretka drobiowo-wieprzowa
Zalewać każdy kubeczek i odstawić do stężenia.