Sposób przygotowania:
Galaretki drobiowo- cielęce :
Ugotować wywar z cielęciny , kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, Bulionetki ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą ) , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , listki natki pietruszki . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .
Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .
Jojo
msewka
Babciagramolka
Wylewam galaretki w małe filizanki do kawy , pudełeczka po Danonkach i takie inne maleństwa ( trzymam zapakowane w specjalnym kartoniku i wyciągam na większe okazje .wychodzą takie na dwa gryzy .Tyle że roboty przt tym masę - ale czego się nie robi dla magii Świąt .