Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Galaretki drobiowo- cielęce :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Delikatna , smakowita mięsna galaretka .

Galaretki drobiowo- cielęce :

Składniki:

Galaretki drobiowo- cielęce :

 

  • 1/2 kg chudej cielęciny bez kości
  • ½ kg kurczaka ( najlepiej 2 udka )
  • 3 marchewki ekologiczne
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera ekologicznego
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub 1 kostka bulionu drobiowego )
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 ½ litra wody
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • pieprz mielony
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Galaretki drobiowo- cielęce :
Ugotować wywar z cielęciny , kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, Bulionetki ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą ) , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , listki natki pietruszki . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.

Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .