Sposób przygotowania:
Drobiowo-wieprzowe galaretki z jarzynami
Nogi, łapki oraz golonko dokładnie obieramy z tłuszczu i skóry, płuczemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy. Dodajemy liście, ziele, kucharek oraz marchew i seler (w całości). Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso i jarzyny wyjmujemy na talerz. Wywar przecedzamy do innego garnka, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy, odstawaimy. Przestudzone mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Jarzyny kroimy w kostkę. Łączymy mięso z jarzynami i wywarem. Doprawaimy do smaku solą oraz pieprzem.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowy wywar z mięsem przelewamy do szklanek, filiżanek lub kubeczków. Wstawaimy do lodówki do stężenia. Podajemy pokropione octem lub sokiem z cytryny.