Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Galaretka dyniowo - pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatny i orzeźwiający deser, posmakiem przypominający sok z melona. Doskonały sposób na przemycenie tego warzywa do diety dziecka.

Galaretka dyniowo - pomarańczowa

Składniki:

Galaretka dyniowo - pomarańczowa

 

  • szklanka soku odsączonego z puree z dyni
  • jedna spora pomarańcza
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretka dyniowo - pomarańczowa
Wyciskamy sok z pomarańczy i łączymy z sokiem odsączonym z puree dyniowego. Podgrzewamy w rondelku do czasu aż sok będzie ciepły, ale nie gorący (w temperaturze powyżej 36 stopni owoce i warzywa zaczynają tracić cenne witaminy i minerały). Dodajemy cukier i żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do małych miseczek i odstawiamy na całą noc do lodówki. Wyciągamy z lodówki bezpośrednio przed podaniem. 

Tagi:

dynia puree