monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Tarta z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i prosta tarta na spodzie przygotowanym z kruszonych herbatników z nadzieniem dyniowo - pomarańczowym i lekką śmietaną na wierzchu.

Tarta z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym

 

  • Spód :
  • 2 szklanki zmielonych herbatników kakaowych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki letniej wody
  • Nadzienie :
  • 300 ml musu dyniowego ( słoik dżemiak)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Wierzch:
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 op . mix do śmietany zagęstnik w proszku
  • czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

Tarta z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym
Zmielone herbatniki wsypać do miski dodać wodę i roztopione ,przestudzone masło.Wszystko razem wymieszać i wylepić spód formy do tarty .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ć i piec 15 min . W międzyczasie w szklance wody rozpuścić galaretki ,lekko ostudzić i połączyć z musem dyniowym .Wstawić do lodówki by zaczęło tężec. Schodzoną śmietanę ubić z dodatkiem usztywniacza.Na upieczony i wystudzony spód wyłożyć tężejąca galaretkę ,wstawić do lodówki by zastygło.Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę i zetrzeć na nią czekoladę.
Tarta z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym
Etap 1 spód tarty zrobiony z herbatników
Tarta z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym
Etap 2 muss dyniowy łączymy z rozpuszczonymi galaretkami
Tarta z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym
Etap 3 tęzejące nadzienie wylewamy na podpieczony spód
Tarta z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym
Etap 4 na zastygnięte nadzienie wykładamy ubitą śmietanę