misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Galaretka jogurtowa z owocami

  • 29
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 34

Każda DAMA lubi coś słodkiego, pysznego, lekkiego i zdrowego a taka właśnie jest galaretka jogurtowa z owocami.

Galaretka jogurtowa z owocami

Składniki:

Galaretka jogurtowa z owocami

 

  • ½ l jogurtu naturalnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml soku z brzoskwiń (może być woda lub mleko)
  • 5-6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • brzoskwinie z puszki lub słoika bez pestek i skórki
  • owoce mrożone (maliny, truskawki, jagody, wiśnie bez pestek)

 

Sposób przygotowania:

Galaretka jogurtowa z owocami
Żelatynę zalać zimnym sokiem (ewentualnie wodą lub mlekiem) i zostawić do napęcznienia. Cukier waniliowy i cukier wsypać do jogurtu, dobrze wymieszać. Foremkę w której będziemy robić galaretkę natłuścić olejem, jeżeli robimy w metalowej foremce wyłożyć folią spożywczą. W foremce układamy brzoskwinie pokrojone w cząstki i dajemy owoce zamrożone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy napęczniałą żelatynę, do chłodnej żelatyny dajemy kilka łyżek jogurtu, mieszamy…dopiero tę żelatynę z jogurtem wlewamy do pozostałego jogurtu, mieszamy i wlewamy do foremki z owocami. Całość dajemy do lodówki aby stężało (ok. 12 godzin). Po tym czasie galaretkę wyjmujemy z foremki i dekorujemy owocami. SMACZNEGO!

Tagi:

beza bezy