Sposób przygotowania:
Galaretka pomidorowa
Pomidory polewam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję na cząstki i wrzucam do garnka. Gotuję aż pomidory zaczną się rozpadać, wtedy przecieram je przez sito. Mus pomidorowy doprawiam do smaku słodką papryką, pieprzem cayenne, solą oraz czarnym pieprzem. Żelatynę zalewam 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawiam do napęcznienia na około 5 minut, po czym rozpuszczam w kuchence mikrofalowej (600 W, ok. 30-45 s). Do ciepłej, płynnej żelatyny dodaję 2 łyżki musu pomidorowego i dokładnie mieszam. Wlewam żelatynę z musem do całość i szybko, ale dokładnie mieszam. Mus z żelatyną rozlewam do silikonowych foremek lub kieliszków na wino, wstawiam do lodówki na całą noc. Po stężeniu wyjmuję galaretki na talerz (naczynia z galaretką zanurzam na chwilę we wrzątku). Podaję z pesto na plastrach mozarelli.
zbysiowa
kołczu