jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Galaretka przekładana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

galaretka z mlekiem i śmietaną deserek dla dzieci

Galaretka przekładana

Składniki:

Galaretka przekładana

 

  • 1/2 litra zsiadłego mleka
  • 1/4 litra śmietany 18%
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 galaretki morelowej
  • 40 dag owoców- malin, poziomek, truskawek, jerzyn
  • 4 łyżeczki cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:

Galaretka przekładana
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Owoce przebrać, starannie umyć i osączyć z wody, przesypać cukrem pudrem z wanilią. W naczyniu ubić mleko ze śmietanką i po trochu wlewać zimną galaretkę. Pozostawić, by masa zaczęła lekko tężeć. Układać ją w szklanych pucharkach warstwami, przesypując każdą owocami z cukrem. Górną warstwę powinna stanowić galaretka przybrana owocami.