LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Galaretka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Super przekąska i zakąska na zakrapianym party i nie tylko.

Galaretka wieprzowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Galaretka wieprzowa

 

  • golonka (+ nóżki wieprzowe)
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
  • marchew, cebula, pietruszka, seler

 

Sposób przygotowania:

Galaretka wieprzowa
Mięso ugotować do miękkości z przyprawami i warzywami. (Rosół może tylko zakrywac mięso, w większej ilości trzeba dodac żelatynę). Wyjąć, ostudzić, oddzielic od kości, pokroić w kostkę. Salaterkę (lub kilka małych) wyłożyć plasterkami ugotowanej marchwi, wyłożyć mięso, zalać wywarem, w któtym się gotowało. Wstawić do lodówki do stężenia. Wyłożyć na liście zielonej sałaty, udekorować natką pietruszki. Gotową galaretę skropic sokiem z cytryny, podawać z pieczywem.
Galaretka wieprzowa
Ugotowana golonka wieprzowa wystawiona do wystygnięcia.
Galaretka wieprzowa
Ugotowana, pokrojona golonka wieprzowa zalana wywarem.