Sposób przygotowania:
Galaretka z ciemnych winogronPrzygotowanie owoców;
Kiście winogron opłukać pod bieżącą wodą. Osączyć. Dokładnie oderwać zdrowe i dojrzałe owoce od kości .
Zasypanie owoców cukrem:
Owoce winogron przesupujemy do miski i zasypujemy cukrem.
Wkładamy do lodówki na 3 godz. by puściły sok.
Etap końcowy:
Owoce przekładamy do garnka. Gotujemy mieszając ok. 2 godzin. Następnie przecieramy przez gęste sito.
Dodajemy sok z cytryny i mieszając gotujemy ok. 40 min.
Wkładanie do słoiczków:
Gorącą galaretkę z winogron ściągamy z ognia. Rozpuszczamy w niej żelatynę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy nakrętkami i odwracamy do góry dnem.
SylaUla
Agnieszka Rec