Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 456]

Galaretka z ciemnych winogron

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnio w internecie znalazłam ciekawy przepis na galaretkę z ciemnych winogron. A że w tym roku winogron mi bardzo obrodził postanowił wypróbować przepis. Wyszła gęstą, smaczna galaretka idealna do deserów i ciast.

Galaretka z ciemnych winogron

Składniki:

Galaretka z ciemnych winogron

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z ciemnych winogron

Przygotowanie owoców;

Galaretka z ciemnych winogron
Kiście winogron opłukać pod bieżącą wodą

Kiście winogron opłukać pod bieżącą wodą. Osączyć. Dokładnie oderwać zdrowe i dojrzałe owoce od kości .

Zasypanie owoców cukrem:

Galaretka z ciemnych winogron
Owoce winogron przekładamy do miski i zasypujemy cukrem

Owoce winogron przesupujemy do miski i zasypujemy cukrem.
Wkładamy do lodówki na 3 godz. by puściły sok.

Etap końcowy:

Galaretka z ciemnych winogron
Rozgotowane owoce przecieramy przez gęste sito

Owoce przekładamy do garnka. Gotujemy mieszając ok. 2 godzin. Następnie przecieramy przez gęste sito.
Dodajemy sok z cytryny i mieszając gotujemy ok. 40 min.

Wkładanie do słoiczków:

Gorącą galaretkę z winogron ściągamy z ognia. Rozpuszczamy w niej żelatynę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy nakrętkami i odwracamy do góry dnem.