Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Granola z dżemem z dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Granola na śniadanie to najlepszy początek dnia. Jest znacznie smaczniejsza od tradycyjnej owsianki, a wszystko dlatego, że składniki poddane są obróbce termicznej wydobywającej smak i aromat.

Granola z dżemem z dzikiej róży Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Granola z dżemem z dzikiej róży

 

Sposób przygotowania:

Granola z dżemem z dzikiej róży

ETAP 1:

Granola z dżemem z dzikiej róży
Płatki owsiane, jęczmienne i bakalie umieszczamy w misce.

Płatki owsiane i jęczmienne wymieszać z ziarnami słonecznika, sezamem, żurawiną, orzechami, migdałami, morelami oraz siemieniem lnianym.

Większe bakalie należy posiekać nożem.

ETAP 2:

Granola z dżemem z dzikiej róży
Podgrzewamy dżem z miodem, cukrem, masłem i olejem.

W garnku umieścić olej kokosowy, masło orzechowe, miód, cukier i dżem z dzikiej róży. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę.

Nie gotujemy.

ETAP 3:

Granola z dżemem z dzikiej róży
Ciepłą masę wymieszać dokładnie z suchymi składnikami.

Ciepłą przelać do suchej mieszanki bakaliowej i dokładnie wymieszać. Owsianka stanie się wilgotna i taką przełożyć do formy do pieczenia albo na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min.

Co około 10 minut granolę należy przemieszać, jak tylko zacznie się przypiekać z wierzchu. Należy obserwować i uważać, aby się nie spaliła.

Gorącą granolę przycisnąć deską do krojenia i z obciążeniem pozostawić do całkowitego wystudzenia. Później połamać na mniejsze części.

Smacznego :)