Sposób przygotowania:
Granola z dżemem z dzikiej różyETAP 1:
Płatki owsiane i jęczmienne wymieszać z ziarnami słonecznika, sezamem, żurawiną, orzechami, migdałami, morelami oraz siemieniem lnianym.
Większe bakalie należy posiekać nożem.
ETAP 2:
W garnku umieścić olej kokosowy, masło orzechowe, miód, cukier i dżem z dzikiej róży. Podgrzewać na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę.
Nie gotujemy.
ETAP 3:
Ciepłą przelać do suchej mieszanki bakaliowej i dokładnie wymieszać. Owsianka stanie się wilgotna i taką przełożyć do formy do pieczenia albo na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min.
Co około 10 minut granolę należy przemieszać, jak tylko zacznie się przypiekać z wierzchu. Należy obserwować i uważać, aby się nie spaliła.
Gorącą granolę przycisnąć deską do krojenia i z obciążeniem pozostawić do całkowitego wystudzenia. Później połamać na mniejsze części.
Smacznego :)