Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Galaretka z kurczakiem i szynką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wytrawna galareta z kurczakiem, szynką i warzywami. Składniki ułożyłam warstwami, dzięki czemu taka galareta nie tylko jest smaczna, ale też pięknie wygląda.

Galaretka z kurczakiem i szynką

Składniki:

Galaretka z kurczakiem i szynką

 

  • 1 marchewka
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 papryka marynowana
  • 6 plastrów szynki konserwowej
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 mały brokuł
  • 1 litr buliony drobiowego (rosół)
  • 7 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczakiem i szynką
Ugotować filet z kurczaka, brokuł i marchewkę. Brokuł podzielony na różyczki gotujemy 5 min, nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku należy go przełożyć na chwilę do bardo zimnej wody.

Dzięki temu nie straci zielonego koloru. Zimnym bulionem zalać żelatynę, tak aby cała była przykryta i odstawić do napęcznienia.

Pozostały bulion przelać do garnka i podgrzewać, aż będzie bardzo gorący. Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Nie gotować. Marchewkę pokroić w talarki i ułożyć na dnie formy (11x25).

Na marchewce ułożyć pokrojonego w paski fileta z kurczaka, następnie paprykę i zwinięte w rulonik plasterki szynki. Posypać kukurydzą i ułożyć różyczki brokuła.

Wszystko zalać płynnym rosołem i odstawić do całkowitego stężenia. Podawać krojąc na grube plastry.

Smacznego :)