Sposób przygotowania:
Kiełbasa na chleb
Udziec z indyka i boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Przesypuje peklosoą i odstawiam na 24 h do lodówki Kurczaka i mięso od szynki kroję w centymetrową kostkę przesypuję peklosola w osobnej misce i też odstawiam na 24 h do lodówki.Po tym czasie przekładam wszystko do dużej miski , mieszam dokładnie, dodaję zimną wodę, żelatynę, czosnek sprasowany, pieprz mielony. Całość wyrabiam dokładnie rękoma, tak długo aż mięso połączy się z przyprawami, wodą i będzie się kleić. Należy spróbować czy mięso jest dobrze doprawione. Do maszynki do mięsa dokręcam tulejkę, na która naciągam osłonkę barierową szerokość 80 mm. Mięso wkładam do maszynki i wyciskam do osłonki. Końcówki związuję sznurkiem. Kiełbasy przekładam do brytfanny, wlewam wodę zimą taką ilość żeby nakryło kiełbasę. Przykrywam pokrywką i parzę w temp 80 stopni 1,5 h. Kiełbasa nie może się gotować tylko ma się parzyć. Jak odstawię z gazu zostawiam kiełbasę w tej wodzie do ostygnięcia. Wyjmuję z wody i wkładam do lodówki.
marietta