bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Galaretka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Galaretka z kurczaka jest bardzo smaczna. Często podaję ją na różnych uroczystościach rodzinnych i w święta.

Galaretka z kurczaka

Składniki:

Galaretka z kurczaka

 

  • 1,5 kilograma udek z kurczaka

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

  • pół selera

 

 

 

 

 

  • vegeta

 

 

  • przyprawa maggi w płynie

 

 

 

  • 1 łyżeczka majeranku

 

  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczaka
Do garnka włożyć udka z kurczaka, obrane i umyte warzywa, zalać wodą tak aby zakryła mięso i warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pierz ziarnisty, wsypać vegetę i sól do smaku.

Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa, rosół przecedzić. mięso z kurczaka rozdrobnić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki.

Dodać do przecedzonego rosołu, zagotować , zdjąć z ognia.  Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić aby napęczniała ,dodać do gorącego rosołu, dokładnie wymieszać .Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi i gałką muszkatołową. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Ostudzić i przelać do małych salaterek. Gdy ostygną wstawić do lodówki do stężenia .