Sposób przygotowania:
Galaretka z kurczaka
Do garnka włożyć udka z kurczaka, obrane i umyte warzywa, zalać wodą tak aby zakryła mięso i warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pierz ziarnisty, wsypać vegetę i sól do smaku.
Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa, rosół przecedzić. mięso z kurczaka rozdrobnić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do przecedzonego rosołu, zagotować , zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić aby napęczniała ,dodać do gorącego rosołu, dokładnie wymieszać .Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi i gałką muszkatołową. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ostudzić i przelać do małych salaterek. Gdy ostygną wstawić do lodówki do stężenia .
Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa, rosół przecedzić. mięso z kurczaka rozdrobnić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do przecedzonego rosołu, zagotować , zdjąć z ognia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić aby napęczniała ,dodać do gorącego rosołu, dokładnie wymieszać .Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi i gałką muszkatołową. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ostudzić i przelać do małych salaterek. Gdy ostygną wstawić do lodówki do stężenia .